Ζούμε τη μαγεία των βουνών!

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Σπορ πεδίο "Οίτης"



Το 2008 ανακαλύφθηκαν στην Οίτη, πάνω από το χωριό Κομποτάδες, έξι σπηλιές. Στους ντόπιους ήταν γνωστές από παλιά και αποτελούσαν κρυσφήγετο σε δύσκολες εποχές. Οι σπηλιές αυτές παρουσιάζουν μεγάλο αναρριχητικό ενδιαφέρον καθώς μπορούν να δώσουν διαδρομές πολύ μεγάλης δυσκολίας. Επίσης η πρόσβασή τους είναι μόνο πέντε λεπτά από το χωματόδρομο.


Έτσι το φθινόπωρο του 2008 ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το πεδίο ανοίγοντας διαδρομές. Η βοήθεια του Ζαφειριάδη Πασχάλη ήταν καθοριστική καθώς επισκέφτηκε το πεδίο και άνοιξε 2 διαδρομές. Η μια από αυτές αγγίζει το 8a.


Το υψόμετρο που βρίσκονται οι σπηλιές (700μ.) και ο προσανατολισμός τους (βορειοδυτικός) εντάσσουν το πεδίο σε αυτά που επιτρέπουν το σκαρφάλωμα μόνο καλοκαίρι (ή τουλάχιστον μόνο όταν κάνει ζέστη). Οι συνθήκες αυτές δεν μας επέτρεψαν ως τώρα να ανοίξουμε πολλές διαδρομές. Επομένως το project μας παραμένει ανοιχτό.

Οι μέχρι τώρα διαδρομές είναι οι εξής:
1. 6a+, 15m., 4# (Πρατίλας Λουκάς)
2. 6b , 16m., 4# (Μαρματζάκος Κων/νος)
3. 6c+, 18m., 6# (Μαρματζάκος Κων/νος)
4. 6c , 18m,. 6# (Ζαφειριάδης Πασχάλης)
5. 8a , 30m., 12# (Ζαφειριάδης Πασχάλης)



Πρόσβαση
Φεύγουμε από τη Λαμία δυτικά προς Καρπενήσι και στρίβουμε νότια προς το Σ.Σ. Λιανοκλαδίου. Μετά το σταθμό συνεχίζουμε προς το χωρίο Κομποτάδες (8χλμ. από τη Λαμία). Στη πλατεία του χωριού υπάρχουν τα πάντα για ανεφοδιασμό. Εκεί θα μας υποδείξουν και το χωματόδρομο που οδηγεί στο οροπέδιο «Λούκα». Ο χωματόδρομος είναι προσπελάσιμος (με λίγη προσοχή) από όλα τα αυτοκίνητα αλλά σίγουρα τα τζιπ είναι προτιμότερα. Μετά από 8χλμ. σε χαρακτηριστική δεξιά φουρκέτα παρκάρετε ενώ προηγουμένως θα έχετε δει τις σπηλιές. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ανηφορικά οδηγεί σε πέντε λεπτά στις σπηλιές. Η διανυκτέρευση στις σπηλιές είναι απολαυστική καθώς η θέα προς το κάμπο του Σπερχειού εντυπωσιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου